Victor Chirilă, Președintele APE: Aleluia! În sfârșit integrarea europeană este ireversibilă…

249

Acum două luni, Viceprim-ministrul Iurie Leancă declara pentru Europa Liberă că își propune să credibilizeze procesele de reforme și să asigure ireversibilitatea integrarii europene a R. Moldova.

Ei bine, iată că, doar în două luni, marea minune a pogorât pe meleagurile țării noastre… Vineri, 16 martie 2018, integrarea europeană a fost pronunțată definitiv ireversibilă de tânărul nostru ministru de externe Ulianovschi, care a declarat pentru Radio Chișinău că (sic!) “R. Moldova a atins acel punct de neîntoarcere în relația cu Bruxelles și în procesul de integrare europeană”.

Există, totuși, un mare semn de întrebare. De ce această veste incredibilă, epocală, nu a fost adusă la cunoștința umilului popor de către coordonatorul guvernării, prim-ministru, speaker sau vicepremierul Leancă? N-au avut curajul să o spună? A sărit ministrul de externe cu prajina înaintea șefilor? A trădat acesta un mare secret de stat? O fi avut ministrul de externe o mare vedenie în timpul vizitei în Emiratele Arabe Unite? Deocamdată, aceasta rămâne un mare mister.

Cu adevărat incredibil …. Să vezi și să nu crezi! În doar două luni, reformele au fost credibilizate; R. Moldova nu mai este cel mai sărac stat din Europa; produsul intern brut pe cap de locuitor a crescut de 4 ori, de la $5,700 la $24,000, a depășit Bulgaria și a ajuns din urmă România; economia bubuie, iar Moldova a devenit un “Tigru al Balcanilor”; moldovenii se întorc masiv din Europa, în fiecare zi revin definitiv acasă peste 1000 de cetățeni; statul a fost reintegrat; trupele ruse au plecat; întreaga clasa politică susține integrarea europeană; minoritățile etnice sunt cu trup și suflet pentru integrare europeană; țara nu mai depinde de gazul rusesc; justiția a fost reformată; corupția combătută fără milă; instituțiile statului numai sunt capturate; miliardul a fost găsit, iar hoții-șorii au fost identificați și pedepsiți conform legii; etc.

Nu vă vine a crede? Zâmbiți pe sub mustăți? Puneți la îndoială declarația ministrului de externe? Credeți că bate câmpii! Considerați că funcția de ministru nu se potrivește cu rolul de saltimbanc? Atunci trebuie să-i aducem aminte dlui ministru niște lucruri elementare pe care trebuie să le știe oricare diplomat începător.

Dle ministru, ar fi bine să faceți cunoștință cu criteriile de la Copenhaga, satisfacerea cărora este obligatorii pentru orice stat care își dorește ca integrarea sa europeană să fie ireversibilă, și anume:

1. stabilitatea instituțiilor care garantează democrația, domnia legii, drepturile omului și respectul pentru și protejarea minoritatilor;
2. existența unei economii de pieță funcționale la fel ca și capacitatea de a face față presiunii competitive și forțelor pieței în cadrul Uniunii;
3. abilitatea de a-și asuma obligațiile de Stat Membru care să includă aderarea la scopurile politice și economice și la uniunea monetara.

Îndeplinește R. Moldova aceste criterii? Desigur, nu.

De asemenea, după cum o demonstrează experiența Turciei și a statelor din Balcani, ireversibilitatea integrarii europene nu este bătută în cuie nici măcar atunci când ai statutul de stat candidat, atâta timp cât nu au fost finalizate negocierile asupra tuturor capitolelor de aderare.

Prin urmare, dle ministru, ar fi bine să lăsați declarațiile tari, mari și seci la o parte și să munciți, pentru ca sunt multe de făcut până vom atinge acel punct de neîntoarcere în relația noastră cu UE. Vorba multă sărăcia omului..