Întâlnire cu refugiații ucraineni în cadrul proiectului „Contribuția societății civile la combaterea noilor amenințări hibride ca răspuns la afluxul de refugiați: abordarea rezilienței active a Republicii Moldova”

103

În data de 24 noiembrie 2022, în incinta Asociației pentru Politica Externă (APE) a avut loc o întâlnire cu reprezentanți ai refugiaților ucraineni din Republica Moldova.

La eveniment, au fost prezente persoane originare din diferite regiuni ale Ucrainei care au fost puternic afectate de agresiunea rusă, cum ar fi Kiev, Harkov, Donbas, Herson, Nikolaev și Odesa. Participantele evenimentului au relatat despre schimbarea radicală din viața lor produsă după 24 februarie 2022, despre ororile războiului și experiența lor în calitate de refugiate în Republica Moldova. Acestea în multiple rânduri au mulțumit cetățenii Republicii Moldova, autoritățile de stat și organizațiile societății civile pentru suport continuu și implicarea lor în ajutarea refugiaților ucraineni, și au punctat anumite momente care necesită o abordare mai detaliată în cazul unui nou val de refugiați.

Echipa APE aduce mulțumiri cordiale Asociației Ucrainenilor din Republica Moldova pentru ajutorul acordat și facilitarea organizării acestei întâlniri.

Acest eveniment este organizat în cadrul proiectului „Contribuția societății civile la combaterea noilor amenințări hibride ca răspuns la afluxul de refugiați: abordarea rezilienței active a Republicii Moldova” implementat de către APE în parteneriat cu Nord News, Centrul European „Pro-Europa” din Comrat și Zona de Securitate, finanțat printr-un grant al Institutului pentru Raportare despre Război și Pace (IWPR) cu suportul Guvernului Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.