Valentina CALEDJI-POGHIRC,

Asociația Obștească Centrul European „Pro-Europa” din Comrat

În Găgăuzia, prezența știrilor pro-ruse se simțea acut încă de înainte de declanșarea războiului din Ucraina. Însă, după februarie 2022 situația cu divulgarea și răspândirea știrilor false, propagandistice și dezinformatoare s-a agravat. Reprezentanții Centrului European ”Pro-Europa” din Comrat au efectuat o analiză a celor mai citite mass media din UTA Găgăuzia, care scriu despre refugiați și despre situația din Ucraina. Conform rezultatelor acestui studiu, s-a ajuns la concluzia că multe portaluri media folosesc propaganda unor subiecte provocatoare, denaturarea faptelor și scoaterea din context a adevăratei esențe a ceea ce se întâmplă. Desigur, există și site-uri web și portaluri de știri care resping informațiile false, oferind informații de încredere și respectând principiile Codului Deontologic al jurnaliștilor. Însă, activitatea acestora este însoțită de o serie de dificultăți și obstacole.

De la începutul lunii februarie, practic toată mass-media din UTA Găgăuzia a atins, direct sau indirect, subiectul războiului din Ucraina. Considerând că în Găgăuzia există o companie publică de radioteleviziune și câteva canale TV private, care difuzează fie prin cablu la TV fie prin canale YouTube, aceștia au ales în mod autonom nivelul de acoperire a subiectului războiului, în funcție de propriile priorități și politica financiară.

Subiectul războiului Rusiei împotriva Ucrainei în mass media

Implicarea portalurilor de știri în reflectarea războiului din Ucraina depinde, în mare măsură, de gradul lor de independență financiară și autonomie. De exemplu, unul din cele mai populare site-uri din Găgăuzia gagauzinfo.md, a cărui afiliere și surse de finanțare nu sunt cunoscute cu certitudine, a prezentat primele știri despre războiul din Ucraina în contextul ”recunoașterii, din partea Rusiei, a Republicilor Naționale din Luhansk – LNR și Donețk – DNR” și ”ruperii, de către Ucraina, a relațiilor diplomatice cu Rusia”. Din start, știrile acestui portal nu conțineau așa termeni precum ”războiul din Ucraina”; erau adoptate formulele ”Evenimentele din Ucraina”, ”Situația din Ucraina”, ”Conflictul din Ucraina”. Cele câteva știri despre acțiunile militare care apăreau pe site constatau doar faptul războiului, fără a indica motivele și detaliile. Cuvântul ”Război” este menționat și folosit doar în știrile mai recente. Cu toate acestea, la ziua de azi știrile legate de războiul din Ucraina nu sunt publicate, pe acest site, mai mult de două ori pe lună, ba chiar și mai rar. Informațiile, în mare parte, se referă la declarațiile anumitor politicieni ruși sau ucraineni. Conținutul de știri vizează, destul de frecvent, provocările hibride tot mai mari pentru Republica Moldova.

Știrile despre criza refugiaților din primele zile ale războiului conțineau informații despre ajutorul și asistența oferită de Găgăuzia cetățenilor din Ucraina. Astfel, în coloana de știri a portalului gagauzinfo.md șederea refugiaților pe teritoriul regiunii este descrisă în nuanțe pozitive – ”refugiații își găsesc de lucru”, ”refugiații beneficiază de asistență medicală”, ”refugiații participă la competiții sportive”. Toate aceste știri sunt însoțite de fotografii cu persoane zâmbitoare și recunoscătoare. În același timp, subiectul principal al știrilor locale, pe toată durata războiului, rămâne a fi cronica criminală, accidente, incidente. O atenție deosebită este acordată divergențelor între bașcanul UTA Găgăuzia și autoritățile centrale ale Republicii Moldova, precum și crizei energetice.

Locuitorii din Găgăuzia mai au, totuși, o alternativă la informațiile publicate și reflectate de mass media locală. Despre ultimele știri despre războiul din Ucraina aceștia pot afla de pe portalul Nokta, care funcționează pe bază de proiect. În perioada 24 – 28 februarie 2022 jurnaliștii Nokta au făcut LIVE-uri cu ultimele știri despre invazia Rusiei în Ucraina. În acea perioadă, pe site-ul Nokta erau publicate zilnic câte 115 știri. Acestea vizau reacția comunității internaționale la evenimente, conțineau videoclipuri cu bombardamente și ofereau informații despre modalitatea de a-i ajuta pe refugiații ucraineni pe teritoriul Găgăuziei. În plus, pagina de știri conținea texte lungi longread și articole analitice ale jurnaliștilor ucraineni, oficialilor moldoveni și experților economici. Părerile despre site în rândul comunității găgăuze erau împărțite, deoarece, din cauza poziției active în reflectarea războiului din Ucraina jurnaliștii Nokta au trebuit să se confrunte cu ura din internet, răspândită, în principal, de paginile false și de susținătorii politicii pro-ruse.

Un alt site, care activează pe teritoriul Găgăuziei – Laf.md – se ocupă, de asemenea, de publicarea principalelor știri legate de războiul din Ucraina. Pe site a apărut chiar o rubrică specială ”Războiul din Ucraina”. Aceasta conține informații oficiale despre război bazate pe canalele telegram ale politicienilor ucraineni și ale mass-mediei internaționale. Jurnaliștii Laf.md au observat, însă, că de la sfârșitul lunii februarie publicul site-ului s-a redus. Redacția a primit, în mod repetat, apeluri telefonice de la cititori, care nu erau de acord cu știrile de pe site. Recent, pe pagina Laf.md a apărut o analiză a activităților site-ului GagauzNews, care pe durata blocării din cauza informațiilor ce incită la ură și război, în condițiile de stare excepțională în țară, a migrat pe Facebook și Telegram, adunând circa 10.000 abonați. Recent, însă, site-ul GagauzNews și-a reluat activitatea. Articolul atrage atenția asupra faptului că portalul GagauzNews publică informații false legate de operațiunile militare din Ucraina și aduce dezmințiri ale acestor falsuri din partea autorităților oficiale.

Rețelele sociale, messenger și reacția oamenilor

În urma întâlnirilor cu refugiații din Ucraina și sondajelor realizate în rândul acestora de către experții Centrului European ”Pro-Europa” din Comrat, s-a constatat că la momentul actual principala lor sursă de informare sunt diverse canale din Telegram. De remarcat este faptul, că și jurnaliștii din UTA Găgăuzia folosesc aceste canale destul de frecvent pentru a obține informații suplimentare și a forma o imagine generală a ceea ce se întâmplă la ziua de azi.

Astfel, canalele Telegram create la începutul războiului (Ucraina-Moldova – 2.142 abonați; PomoshYug Moldova – 1.203 abonați – un canal creat de locuitorii din Găgăuzia; ), Refugiații din Ucraina – 917 abonați) și care au publicat, destul de regulat, informații despre locuințe disponibile, despre ajutorul umanitar necesar, s-au transformat în grupuri de publicitate pentru transportatori și chat-uri despre modalitățile și țările în care pot pleca refugiații ucraineni și în baza căror documente. Pentru unele persoane, războiul a devenit un imbold pentru a-și exprima liber punctul de vedere vizavi de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Acest lucru s-a transformat într-un val de comentarii negative, pretenții personale, nemulțumiri și amenințări.

Articolul NewsMaker conține interviurile cu 3 locuitorii din UTA Găgăuzia care își exprimă părerea negativă despre război. Iată doar câteva citate scurte, care mărturisesc, în mod elocvent, ceea cu ce s-au confruntat aceștia după declararea, în mod deschis, a poziției lor:

”Am blocat-o pe sora în Facebook”

”Am înțeles că, să faci apel la rațiunea oamenilor este imposibil”

”În astfel de momente îmi este rușine că sunt găgăuz”.

Într-un alt articol al portalului NewsMaker găgăuzii stabiliți în străinătate își împărtășesc sentimentele despre dubiile pe care le au vizavi de identitatea lor din cauza situației din UTA Găgăuzia și, în general, în Republica Moldova.

Astfel, în pofida discuțiilor active pe care le poartă locuitorii din Găgăuzia despre războiul din Ucraina pe rețele de socializare, în societate nu au fost înregistrate cazuri de incitare la ură și discriminare. Pe fondul dezinformării, distribuirii știrilor false și reflectării unor argumente provocatoare cu folosirea unor tehnici speciale din partea câtorva mass media, se poate constata, per general, că această temă este lăsată să cadă în tăcere, este ignorată într-o oarecare măsură și chiar catalogată ca fiind un argument tabu.

Valentina Caldeji-Poghirc este jurnalistă, specialist în comunicare, activist public, una din coordonatorii de frunte al proiectelor din cadrul Asociației  Obștești Centrul European ”Pro-Europa” din Comrat.

Articolul este disponibil și pe pagina Nord News: https://nordnews.md/nu-in-fapte-dar-in-cuvinte-in-ce-mod-razboiul-din-ucraina-este-reflectat-in-mass-media-din-uta-gagauzia/?fbclid=IwAR09s67PdpAWSNEd1AM7wryN1IruprVANTuAIzruP2igDs6V1Vfi5khnaMU

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Contribuția societății civile la combaterea noilor amenințări hibride ca răspuns la afluxul de refugiați: abordarea rezilienței active a Republicii Moldova” implementat de către Asociația de Politică Externă APE în parteneriat cu Nord News, Centrul European „Pro-Europa” din Comrat și Zona de Securitate, finanțat printr-un grant al Institutului pentru Raportare despre Război și Pace (IWPR) cu suportul Guvernului Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Opiniile, constatările și concluziile menționate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat viziunea IWPR și Guvernului Britanic.