joi, iunie 13, 2024

Dialoguri Transnistrene – Newsletter Iulie 2014, nr.10

TEMELE EDIÈšIEI:
1. Telecomunicațiile dintre cele două maluri ale Nistrului și între probleme politice și soluții tehnice. Există soluții pentru restabilirea legăturii telefonice directe? Puncte de vedere ale expertului Dinu Țurcanu și ale vice-ministrului tehnologiei informației și comunicațiilor, Dumitru Parfentiev.
2. Situația reală a economiei transnistrene și prognozele pentru anul următor, într-un studiu elaborat de Centrul analitic Expert-Grup.
3. ”În Transnistria numărul angajaților s-a egalat cu cel al pensionarilor”. Expertul Iurie Morcotîlo despre piața muncii din regiunea transnistreană.

Dialoguri Transnistrene – Newsletter Iunie 2014, nr.09

TEMELE EDIÈšIEI: 1. „Barierele artifi ciale din partea Moscovei și Tiraspolului au adus blocaj în negocieri”. Eugen Carpov, vicepremier pentru Reintegrare. 2. „Scopul Moscovei este de a crea entități separatiste care să împiedice Chișinăul și Kievul să se apropie de Occident”. Analistul Vladimir Socor. 3. „Pentru Rusia este foarte important dacă va fi sau nu menținut statutul de neutralitate al R.Moldova”. Expterul de la Moscova, Dmitrii Danilov. 4. „Ne așteaptă vremuri foarte grele, sub presiunea factorului extern”. Fostul negociator-șef din partea Chișinăului, Vasilii Șova. 5. Câțiva locuitori de la Bălți își spun opinia în ceea ce privește problema transnistreană și viitorul Republicii Moldova.

Dialoguri Transnistrene – Newsletter Mai 2014, nr.08

TEMELE EDIÈšIEI: 1. Criză bugetară în regiunea transnistreană: salariile au fost reduse cu 15 la sută. 2. Date cu privire la situația socială și demografi că a regiunii transnistrene, sintetizate de Alexandr Goncear, expert al Centrului analitic Rezonans de la Tiraspol. 3. De ce autoritățile moldovene insistă asupra creării unei zone de liber schimb cu regiunea transnistreană? 4. ”Prognoza cu privire la viitorul Transnistriei este una tristă”. Cum vede situația actuală a Transnistriei unul dintre liderii locali, deputatul Dmitrii Soin, declarat în opoziție față de puterea actuală de la Tiraspol.

Dialoguri Transnistrene – Newsletter Aprilie 2014, nr.07

TEMELE EDIÈšIEI: 1. Noul șef al Misiunii europene de asistență la frontiera moldo-ucraineană EUBAM, Francesco Bastagli, vorbește despre activitatea misiunii și explică de ce afirmațiile cu privire la o blocadă a regiunii transnistrene sunt nefondate. 2. Experții de la Chișinău și Kiev, dar și autoritățile moldovene, consideră necesară reformarea Misiunii de pacificare de pe Nistru, condusă în prezent de Federația Rusă. 3. În ce măsură sunt liberi să lucreze jurnaliștii din regiunea transnistreană? Un interviu cu jurnalista de la Bender, Svetlana Hromîh.

Dialoguri Transnistrene – Newsletter Martie 2014, nr.06

TEMELE EDIÈšIEI: 1. Situația comerțului regiunii transnistrene și creșterea exporturilor sau blocadă economică? 2. UE și SUA spun că o blocadă economică a Transnistria nu există, iar acuzațiile Rusiei la adresa Ucrainei sunt lipsite de temei. 3. "Industrii întregi în Transnistria depind în totalitate de piața europeană". Interviu cu ministrul adjunct al Economiei din Guvernul de la Chișinău, Octavian Calmâc. 4. "Mai curând se vor schimba elitele din Transnistria decât atitudinea actualilor lideri de la Tiraspol față de implementarea Acordului de liber schimb cu UE”. Interviu cu directorul executiv Expert-Grup, Adrian Lupușor.

Dialoguri Transnistrene – Newsletter Februarie 2014, nr.05

TEMELE EDIÈšIEI: 1. Măsurile de consolidare a încrederii și instrument de apropiere a oamenilor de pe cele două maluri ale Nistrului. 2. Situația din Transnistria în lumina evenimentelor din Ucraina. Interviu cu analistul Daniel Vodă. 3. Cum este resimțită problema transnistreană de oamenii de rând din Republica Moldova? Un interviu cu omul de afaceri din Cahul, Vasile Petrenco.

Dialoguri Transnistrene – Newsletter Ianuarie 2014, nr.04

Newsletter nr.04 (ianuarie 2014) Newsletter-ul este elaborat în cadrul programului "Asistență tehnică pentru Biroul de Reintegrare al Republicii Moldova", finanțat de Uniunea Europeană. Varianta audio este difuzată de postul public Radio Moldova și de Radio Vocea Basarabiei. Scopul programului este facilitarea soluționării conflictului transnistrean prin consolidarea încrederii între cele două maluri ale Nistrului.

Dialoguri Transnistrene: Procesul politic de negocieri, starea presei și drepturilor omului în regiunea transnistreană...

Newsletter nr.03 (decembrie 2013) Newsletter-ul este elaborat în cadrul programului Asistență tehnică pentru Biroul de Reintegrare al Republicii Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană. Varianta audio este difuzată de postul public Radio Moldova și de Radio Vocea Basarabiei. Scopul programului este facilitarea soluționării conflictului transnistrean prin consolidarea încrederii între cele două maluri ale Nistrului.

Dialoguri Transnistrene: La nivel oficial Chișinăul și Tiraspolul au viziuni opuse, însă oamenii de...

Newsletter nr.02 (noiembrie 2013)Newsletter-ul este elaborat în baza emisiunii radiofonice din 30 noiembrie 2013, realizate în cadrul programului Asistență tehnică pentru Biroul de Reintegrare al Republicii Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană. Emisiunea este difuzată de postul public Radio Moldova și de Radio Vocea Basarabiei. Scopul

Dialoguri Transnistrene: Opinii despre deschiderea oficiilor Biroului Migrație și Azil pe Nistru – Newsletter...

Newsletter nr.01 (octombrie 2013) Newsletter-ul este elaborat în cadrul programului "Asistență tehnică pentru Biroul de Reintegrare al Republicii Moldova", finanțat de Uniunea Europeană. Varianta audio este difuzată de postul public Radio Moldova și de Radio Vocea Basarabiei. Scopul programului este facilitarea soluționării conflictului transnistrean prin consolidarea încrederii între cele două maluri ale Nistrului.