Mesajul scrisorii lui Clinton este cã imaginea și credibilitatea R.Moldova sunt compromise. NewsIn

115

Mesajul Washingtonului pentru Chișinãu este cã imaginea și credibilitatea instituțiilor democratice ale R. Moldova în Occident au fost puternic compromise de derapajele antidemocratice postelectorale, spune un expert moldovean, dupã un comunicat al secretarului de stat Hillary Clinton.

"Autoritãțile americane sugereazã cã fãrã o investigare amplã a violențelor postelectorale și a tratamentelor la care au fost supuse persoanele arestate, jurnaliștii și membrii societãții civile, nu este posibilã o restabilire a încrederii Occidentului în autoritãțile moldovene și în instituțiile democratice ale statului", spune Victor Chirilã, director de programe al Asociației pentru Politicã Externã de la Chișinãu.

Luni, serviciul de presã al Președinției de la Chișinãu a difuzat un mesaj adresat președintelui Voronin de cãtre secretarul de stat al SUA, Hillary Rodham Clinton, în numele lui Barack Obama. Hillary Clinton îi mulțumește lui Voronin pentru scrisoarea din 15 aprilie (la o sãptãmânã dupã protestele anticomuniste violente de la Chișinãu – n.red.) și spune cã președintele american Barack Obama a împuternicit-o sã-i rãspundã în numele sãu.
Conținutul scrisorii din 15 aprilie nu a fost fãcut public de autoritãțile moldovene.

"Apreciez opiniile dumneavoastrã cu privire la alegerile din Moldova și consecințele acestora. Noi condamnãm violențele care au avut loc în zilele imediat urmãtoare scrutinului parlamentar, fapt pe care Ambasada SUA în Republica Moldova și Departamentul de Stat l-au declarat public. Noi credem cã Guvernul Republicii Moldova ar trebui sã analizeze atât îngrijorãrile care au apãrut cu privire la desfãșurarea alegerilor, cât și modul în care au fost tratate persoanele reținute, jurnaliștii și reprezentanþii societãții civile în urma violențelor. O explicație completã va consolida încrederea în instituțiile democratice ale Moldovei", se mai aratã în scrisoarea secretarului de stat al SUA, Hillary Clinton.

Victor Chirilã spunã cã în cei trei ani cât a lucrat la ambasada Republicii Moldova la Washington, nu a existat nicio situație în care la mesajul șefului statului sã rãspundã o persoanã de rang mai mic din administraþia americanã. "Acest lucru înseamnã cã Vladimir Voronin nu mai este tratat ca un oficial de rang egal cu Obama și nu cred cã doar din cauza cã atribuțiile lui în calitate de șef de stat au expirat între timp. Este un semnal clar și gestul denotã o atitudine criticã și dezaprobatoare a autoritãților americane fațã de actuala conducere", spune Victor Chirilã.

Potrivit lui, urmãtoarea persoanã ca importanþã în ierarhia americanã este vicepreședintele SUA și președintele Senatului Joe Biden, și ar fi existat o explicație logicã dacã rãspunsul ar fi venit de la acesta, odatã ce Vladimir Voronin a fost ales între timp președinte de Parlament. Faptul cã rãspunsul a venit de la secretarul de stat înseamnã o scãdere importantã a nivelului de dialog cu șefului statului moldovean, spune Victor Chirilã.

În limbaj diplomatic, continuã expertul, faptul cã secretarul de stat american "apreciazã" opiniile lui Voronin cu privire la alegerile din Moldova și consecințele acestora, înseamnã de fapt cã s-a luat act de acestea. În mesaj, urmeazã o disociere de poziția președintelui moldovean, prin "condamnarea violențelor care au avut loc în zilele imediat urmãtoare scrutinului parlamentar" și accentul pus pe "necesitatea unor investigații complete" fãrã de care nu este posibilã restabilirea încrederii în instituțiile democratice ale Moldovei.

Analistul moldovean Oleg Cristal, de la Asociația pentru democraþie participativã ADEPT, constatã cã în contrast cu scrisoarea adresatã lui Barack Obama, corespondenþa și comunicãrile telefonice ale lui Voronin cu președintele rus Dmitri Medvedev sunt etalate rapid în public de serviciul de presã al Președinției.

"Nu am siguranța cã noi cunoaștem despre toate discuțiile și corespondenþa dintre președinþii moldovean și rus. Totuși, secretizarea scrisorii cãtre Obama, despre care nu știe nici serviciul de presã al Președinþiei de la Chișinãu, chiar este un mister. Nu este exclus ca mesajul din scrisoarea în cauzã sã fi fost tãinuit nu atât de opinia publicã din R. Moldova, cât de anumiþi actori internaþionali din Est", este de pãrere Oleg Cristal.

Analistul atrage atenția asupra faptului cã funcția de secretar de stat a lui Hillary Clinton este echivalentul ministrului de externe din alte țãri.
Clinton este responsabilã de politica externã a administrației Obama. "Însã semnarea scrisorii de cãtre secretarul de stat înseamnã automat o reducere a importanței evenimentului. Luând în calcul și conținutul mesajului, putem presupune cã președintele american este deranjat de informațiile referitoare la corectitudinea și legalitatea scrutinului parlamentar din 5 aprilie, dar, în mod special, de evenimentele postelectorale. Acest lucru a și determinat faptul cã Hillary Clinton a fost ‘împuternicitã’ sã rãspundã în numele lui Obama", spune Oleg Cristal.

Analistul semnaleazã cã în scrisoare nu se spune nimic despre recunoașterea sau nerecunoașterea rezultatelor alegerilor din 5 aprilie din Republica Moldova. "Dimpotrivã, guvernul moldovean este încurajat sã analizeze îngrijorãrile legate de desfãșurarea alegerilor, cât și a violenþelor de dupã scrutin. Aceastã ar însemna cã Washingtonul sau nu are siguranþã cã alegerile au fost libere și corecte, sau crede cã alegerile au fost fraudate și, în formã diplomaticã, sugereazã acest lucru", spune Cristal.

"Formula ‘apreciem opiniile dumneavoastrã cu privire la alegerile din Moldova și consecinþele acestora’ înseamnã cã Statele Unite acceptã poziþia respectivã, dar nu este de acord cu ea. În mesaj nu se spune nimic nici despre posibilitatea depãșirii actualei crize politice și niciun cuvânt despre alegerile anticipate", mai constatã analistul Oleg Cristal, de la Asociaþia pentru Democraþie Participativã ADEPT.