Interviu cu Victor Chirilă: UE și Rusia îndeamnă la constituirea unei structuri stabile a puterii. Radio Europa Liberă. 09.09.2009.

101

Partidul Comuniștilor ar trebui să analizeze mesajele care vin de la partenerii Republicii Moldova

Evoluțiile politice de la Chișinău continuă să fie urmărite cu atenție, se pare, atît în capitale occidentale, cît și în cele din Răsărit. Aprecierile făcute pînă acum de unele oficialități par a fi destul de prudente, dar și suficient de transparente ca să dea analiștilor politici motive să constate că atît Uniunea Europeană, cît și Rusia au recunoscut, de fapt, noua putere de la Chișinău, prin îndemnul pe care l-au făcut către toate forțele politice ca divergențele existente să fie depășite în cadrul actualului Parlament și să fie creată în sfîrșit o structură stabilă a puterii în Moldova, cu care să poată coopera. Cît de întemeiată este această impresie, îl vom întreba pe expertul Victor Chirilă de la Asociația pentru Politică Externă.

Radu Benea: Dle Chirilă, mai întîi, vreau să vă întreb cît de pertinente vi se par aprecierile cum că și Uniunea Europeană, și Rusia, care au interese adesea divergente în regiune, au recunoscut deja noua putere de la Chișinău, în ciuda instabilității politice care mai planează încă deasupra Moldovei.

Victor Chirilă: Părerea mea este că nici Rusia, nici UE nu au luat o poziție clară în acest sens. Deși UE a recunoscut alegerile din 29 iulie ca fiind valabile, dar în același timp au fost transmise niște mesaje din partea Rusiei de către purtătorul de cuvând al Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova și din partea UE de către Kalman Miszei. Ambii au dat de înțeles că constituirea noului parlament este un fapt împlinit și că sunt gata să coopereze cu noua guvernare. De remarcat că atât Nesterenco cât și Kalman Miszei au îndemnat, au sugerat partidelor politice de la Chișinău, care se află în Parlamentul nou constituit, să creeze condițiile necesare pentru o muncă constructivă și pentru constituirea unei structuri a puterii stabile și capabile să facă față acelor probleme sociale și economice, cu care se confruntă actualmente țara noastră. De aceea cred că, Partidul Comuniștilor trebuie să analizeze foarte profund și serios noua situație și mesajele care vin de la principalii noștri parteneri strategici.

Radu Benea: Credeți că declarația reprezentantului oficial al externelor de la Moscova, Andrei Nesterenko, ar avea menirea să acționeze ca un duș rece asupra comuniștilor moldoveni, care nu contenesc de altfel să inoculeze ideea, susținută de o campanie mediatică masivă, cum că Rusia îi va susține pînă la victoria zdrobitoare asupra alianței liberale și democrate?

Victor Chirilă: Eu vreau să remarc că declarația dlui Nesterenco a fost făcută la 3 septembrie, îndată ce dl Voronin a declarat că va alege mandatul de deputat și va renunța la funcția de președinte a R. Moldova. Acest lucru este destul de semnificativ, în special pentru Partidul Comuniștilor și pentru dl Voronin. Cred că Rusia se află acum într-o etapă de reflecție. Probabil își reconsideră anumite părți ale politicii sale în R. Moldova și alianțele pe care le avea până acum în țara noastră. Până acum, una din mize era că dl Voronin și Partidul Comuniștilor este principala forță cu care se poate coopera, cu care se poate iniția un parteneriat în vederea apropierii Moldovei de Federația Rusă. Se pare că acum după eșecul Partidului Comuniștilor de a alege președintele țării în Parlamentul constituit după alegerile din aprilie, și mai ales după eșecul din 29 iulie, se pare că Rusia a înțeles că PCRM este într-o involuție, iar dl Voronin nu mai este liderul care să inspire încredere majorității populației din R. Moldova și probabil că acum Rusia se află într-o perioadă în care caută noi aliați în R. Moldova.

Radu Benea: Rusia însă a mizat întotdeauna pe mai mulți aliați, iar în campania electorală comuniștii și președintele Voronin, cum ziceți, au avut întreaga susținere a Rusiei și la alegerile din aprilie, și după violențele ce au urmat. Acum, cînd există o nouă majoritate în Parlament, iar comuniștii nu se grăbesc să facă transferul de putere către alianța liberal-democrată, la Moscova au răsunat critici dure la adresa lui Vladmir Voronin. Cum că el nu se comportă adecvat situației, că ar trebui să voteze pentru un președinte democrat, să nu se agațe cu orice preț de putere pentru că asta duce de fapt la pierzanie întregul partid al comuniștilor. Asemenea declarații, pe care le-au făcut politicieni cunoscuți ca Alexei Mitrofanov sau Constantin Zatulin ar vădi semnale de reorientare a mizelor rusești în relațiile cu Moldova?

Victor Chirilă: Eu cred că aceste declarații, atît a lui Zatulin, cât și a lui Mitrofanov, nu sunt întâmplătoare. De fapt, aș presupune că există o coordonare între Duma de Stat și Guvernul Federației Ruse, mă refer la Ministerul Afacerilor Externe și Kremlin. Mesajele sunt clare, dl Voronin trebuie să plece de la conducerea R. Moldova și să se gândească probabil, la viitorul partidului său. Partidul său are nevoie de o reformare internă, astfel încât să permită tinerei generații să preia conducerea acestui partid. De asemenea, cred că primul pas pe care dl Voronin și PCRM ar trebui să-l facă acum, imediat, este să nu creeze obstacole în calea alegerii dlui Marian Lupu în funcția de președinte al Republicii Moldova.

Diana Răileanu: Dle Chirilă, dar orientarea mai pronunțată a noii guvernări către integrarea europeană, nu va stîrni gelozia Rusiei, care rămîne a fi principalul furnizor de carburanți și un actor important în reglementarea transnistreană?

Victor Chirilă: Sigur Rusia nu este încântată de acestă prioritate strategică pe care și-o asumă Alianța. Dar cred că ea nu va interveni brutal așa cum ar face-o în cazul posibilei aderări a R. Moldova la NATO. Cred că Rusia privește calm lucrurile. Perspectiva de integrare europeană a R. Moldova este departe. R. Modova nici nu are de fapt o perspectivă clară de integrare europeană. Ea se află la faza negocierii unui acord de asociere, care deocamdată nu ne va oferi perspectiva aderării într-un viitor previzibil. De aceea, calea este lungă, de aceea Rusia nu are motive să se îngrijoreze prea mult. Dimpotrivă, ea este interesată să inițieze niște contacte pragmatice cu noua conducere de la Chișinău. Și atîta timp cât Alianța va ține cont de anumite interese ale Federației Ruse în regiunea noastră și mă refer și la interese economice și la interese politice și în ceea ce ține de Transnistria. Dacă Rusia va vedea că noua Alianță ia în considerare rolul regional al Rusiei, probabil că ea va fi mult mai calmă și va acționa mult mai prudent vizavi de țara noastră.

Radu Benea: Și o ultimă întrebare, stabilitatea guvernării comuniste a fost adesea contrapusă haosului guvernării democrate, de altfel tot în formula unor coaliții, din România și mai ales Ucraina. Cît de justificată vi se pare o asemenea comparație?

Victor Chirilă: Noi când vorbim despre alianțe politice, nu trebuie să ne așteptăm la armonie totală. Mai bine ar trebui să cerem de la noua Alianță o coordonare mai bună a acțiunilor. Întotdeauna vor fi divergențe de opinie, întotdeauna vor fi divergențe vizavi de tactici și strategii. Dar este important să existe un dialog. Un dialog deschis și transparent. Aceasta contează foarte mult în cadrul Alianței. S-a vorbit foarte mult că în trecut, în cei opt ani, a existat o voință politică. Această voință a fost reprezentată de un singur om. R. Moldova are nevoie însă, de o voință politică reprezentată de majoritatea elitei politice de la noi. Iată adevărata voință politică de care avem nevoie pentru a promova reformele, pentru a transforma țara, pentru a ne apropia de UE. Cred că Alianța are șansa să demonstreze că, în ciuda tuturor divergențelor, există o voință politică clar exprimată.