Oazu Nantoi: Criză la Tiraspol: Igor Smirnov a pierdut monopolul asupra puterii. Radio Europa Liberă. 19.11.2009.

111

Deputați în Sovietul suprem de la Tiraspol, între care cei 2 foști speakeri ai legislativului, Grigori Mărăcuță și Evgheni Șevciuc, i-au cerut pe un ton ultimativ liderului adminsitrației Igor Smirnov să-și dea demisia. Este pentru prima oară când o asemenea cerere, din partea unor deputați, răsună public la Tiraspol și este însoțită, pe de asupra, de acuzații grele la adresa „părintelui” autoproclamatei republici transnistrene. Smirnov a fost făcut responsabil de eșecul proiectului de independență a Transnistriei și de faptul că în ultimii 18 ani regiunea o duce din ce în ce mai rău. Acuzații, iarăși, fără precedent care au răsunat la dezbaterile de miercuri din Sovietul suprem, la care Smirnov a venit să ceară mai multe puteri prezidențiale într-un proiect de modificare a Constituției. Despre ce se întâmplă la Tiraspol, discutăm în această dimineață cu expertul Oazu Nantoi, director de programe la Institutul de Politici Publice de la Chișinău.

Radu Benea: Dle Nantoi, cum ați putea comenta ceea ce se întîmplă la Tiraspol?

Oazu Nantoi: În primul rând vreau să fac o remarcă, tot ce spune și Grigore Maracuță, și Evgheni Șevciuc, și Igor Smirnov, nu neagă articolul 2 al Constituției Republicii Moldova, prin care uzurparea suveranității este cea mai gravă crimă. Este evident că Igor Smirnov a pierdut monopolul asupra puterii. Business-ul local care a apărut în baza structurii comerciale Șheriff și care a creat-o o forță politică locală care se numește Partidul „Obnovlenie”, și acest partid controlează majoritatea în acel Soviet Suprem ilegal care există la Tiraspol, și care acum opune rezistență deschisă lui Igor Smirnov. Vreau să remarc că la 17 mai 2005, Evghenii Șevciuc împreună cu ceilalți membri ai Sovietului suprem deja au întreprins o tentativă de a transforma Transnistria într-o așa-zisă republică parlamentară și de a-l lipsi pe Igor Smirnov de competențe.

Evgheni Sevciuc

Radu Benea: Dar Evgheni Șevicuc a eșuat până la urmă și chiar a fost nevoit să-și dea demisia. Credeți că acum sunt premise pentru alternanță la putere la Tiraspol?

Oazu Nantoi: Cred că da, pentru că ceea ce s-a întâmplat ieri în Sovietul suprem de la Tiraspol, constituie un eșec personal a lui Igor Smirnov și demonstrează că el a pierdut controlul asupra situației din Transnistria și nu dispune de acele pârghii, care îi permiteau să mimeze unanimitatea unui regim autoritar, consolidat în jurul persoanei lui. Mai grav este că voci a unor persoane importante de la Moscova, cum este dl Kosaciov, dl Zatulin, critică deshis inițiativa lui Smirnov. Se poate presupune că această concurență internă de la Tiraspol, reflectă acea eroziune a monopolului asupra puterii, care se observă acum la Moscova, dar acestea sunt lucruri secundare pentru noi. Este important că la Tiraspol este un conflict intern și s-a creat un moment propice ca noua guvernare să se activizeze și să intervină în acest proces, cel puțin printr-o politică informațională adresată locuitorilor din stânga Nistrului, ca să dezbine în continuare acest regim și să-și consolideze pozițiile în vederea erodării lui.

Radu Benea: Și despre Evgheni Șevciuc se spunea că ar fi un opozant a lui Igor Smirnov dar, în realitate, atunci când era vorba de politica externă, sau de direcțiile fundamentale sau de obiectivele Transnistriei, dumnealui vorbea în aceeași limbă cu Igor Smirnov.

Oazu Nantoi: Aveți perfectă dreptate. Inițial, în primăvara acestui an, inițiativa „celor 16” (deputați în Sovietul Suprem al Partidului „Obnovlenie”, n.r.), care la fel au venit cu proiectul de modificare a Constituției și au invocat argumentul de apropiere de Constituția rusească. Dar trebuie să ținem cont de atmosfera care există în Transnistria. Ca să exiști în calitate de politician în această regiune trebuie să juri credință ideii de independență a Transnistriei, ca să ai dreptul să te pronunți în alte domenii. Apoi, să fim realiști, deocamdată acei din Transnistria se comportă așa cum le permite Chișinăul. Pentru noi nu este important ce declară Evgheni Șevciuc în ceea ce privește independența Transnistriei. Pentru noi este important că regimul persoanei nr. 1, Igor Smirnov, prin intermediul căruia Federația Rusă, timp de 19 ani își promovează politica în Transnistria, este pe sfârșite. Prin urmare trebuie să ne gândim cum să tragem foloase din această situație pentru a accelera procesul de erodare internă a acestui regim și de reîntregire Republicii Moldova.

Radu Benea: Ce ar putea să facă Chișinăul în această direcție?

Oazu Nantoi: Chișinăul trebuie să inițieze, pe toate căile posibile, un dialog sincer și deschis cu diferite segmente de populație din stânga Nistrului, ceea ce nu a făcut nicio guvernare precedentă de la Chișinău și astfel să câștige încrederea și să compromită ideea de așa-zisă statalitate a Transnistriei și să le demonstreze oamenilor că într-o Moldovă reîntregită, care nu prin vorbe, ci prin fapte va implementa valorile europene, putem trăi mai bine.

Radu Benea: Credeți că acum ar recăpăta actualitate planul Iușcenko de democratizare a regiunii transistrene la o primă etapă?

Oazu Nantoi: Cu adevărat planul Iușcenko conține un element care se numește democratizarea regiunii transnistrene; alta este că Planul Iușcenko, în opinia mea ține cont mai mult de interesele Ucrainei, decât de interesele Republicii Moldova. Planul Iușcenko nu răspunde la întrebarea cum poate fi asigurată democratizarea acestei regiuni? Democratizarea prin consolidarea unei entități aparte de Republica Moldova, sau democratizarea prin extinderea regulilor de joc și a Constituției Republicii Moldova asupra regiunii transnistrene? Trebuie să avem o atitudine critică, ținând cont de interesul nostru național față de orice inițiative din exterior și trebuie să avem propria noastră poziție și atunci vom fi respectați și din cei din Transnistria și țările vecine.

Radu Benea: Mâine, premierul Vlad Filat va pleca la Soci, unde ar putea să aibă o întâlnire cu premierul rus Vladimir Putin. Unii experți ruși deja au pus la îndoială faptul că Putin va dori să discute cu Filat, după ce la București premierul moldovean a spus că va cere părții ruse să înceteze orice sprijin pentru regiunea transnistreană și să-și retragă trupele. Așa ar trebui să fie niște relații bazate pe demnitate, a spus Vlad Filat. Sunt posibile asemenea relații dintre Chișinău și Moscova?

Oazu Nantoi: Republica Moldova pe parcursul a aproape 20 de ani de existență a problemei transnistrene n-a câștigat nimic în fața Moscovei, încercând să mimeze apropiere față de Federația Rusă. Evitând să discute să spună franc la masa de negocieri despre problemele reale care există între Republica Moldova și Rusia. În opinia mea, dacă Putin va refuza să se întâlnească cu Vlad Filat aceasta va vorbi despre slăbiciunea poziției Federației Ruse, deoarece Rusia nu are argumente pentru a-și justifica comportamentul său în raioanele de est ale republicii. Sunt sigur că dacă guvernarea noastră va fi capabilă să promoveze cu demnitate o politică externă bazată pe niște principii clare și cu demnitate, atunci se va schimba și atitudinea Federației Ruse. Nu aștept schimbări peste noapte, dar demnitatea este elementul care ne-a lipsit și din lipsa căruia nu am fost respectați de Federația Rusă. Rămâne să încercăm.