Interviu cu Marcus Meckel: Alegere între schimbările în curs și o viață într-un trecut sub comuniști. Radio Europa Liberă. 08.10.2010.

96

Europa Liberă: Dacă Dumneavoastră ați citi ziarele de la Chișinău, ați vedea că în ultimul timp sunt foarte multe articole anti-europene și anti-americane. Și evident, comuniștii sunt cei care le organizează. Și ei spun că au trimis jalbe multe la Bruxelles, în care au probe că democrații de la guvernare compromit de fapt democrația. Dacă scrisoarea lor ar ajunge la Dumneavoastră, cum ați reacționa?

Markus Meckel: „Eu le-aș răspunde comuniștilor în felul următor: că în ultimul an s-au produs foarte multe schimbări. În ultimul an noi vedem o mass media liberă. Noi vedem forțe de securitate, care nu mai sunt un instrument de presiune asupra poporului și noi vedem niște forțe de securitate, care într-adevăr protejează securitatea oamenilor și protejează acest popor. Eu le-aș spune că au fost foarte multe schimbări în ultimul an spre bine. Că au fost începute negocieri pe marginea unui acord de asociere. Că vor începe discuțiile pe marginea unui acord de liberalizare a regimului de vize. Le voi spune că au fost începute relații de colaborare pe multe planuri. Că Uniunea Europeană este foarte deschisă către Republica Moldova. Și că Moldova are o alegere foarte importantă de făcut în alegereile care urmează.

Republica Moldova va avea, și poporul Moldovei va avea de făcut o alegere – să trăiască într-o țară liberă, într-o țară democratică și să trăiască într-o țară care-și dorește schimbări. Schimbări care deja au început. Sau dacă această țară și acest popor dorește să trăiască într-un trecut, într-un trecut sub comuniști. Deci, este o întrebare existențială, care va trebui să fie hotărâtă în cadrul acestor alegeri.”

Europa Liberă: A propos, există vreo deosebire între stânga europeană și stânga comunistă din Moldova?

Markus Meckel: „Diferența este una foarte mare. În primul rând, stânga europeană este o stângă democratică. Deci, are o orientare democratică și are niște structuri democratice. Același lucru nu poate fi spus despre Partidul Comuniștilor, care rămâne un partid de stil vechi, un partid nereformat.”

Europa Liberă: Ultima întrebare este despre opțiunea exprimată de multe ori de lideri de opinie din România, dar și oficiali, care cred că Moldova ar fi mai la locul ei dacă ar fi în grupul țărilor din Balcani în ceea ce privește integrarea europeană. Credeți că asta ar fi mai favorabil pentru Moldova și mai multă garanție pentru integrarea în Uniunea Europeană?

Markus Meckel: „Eu cred că nu putem vorbi despre anumite grupuri de țări. Indiferent de unde vin aceste grupuri, noi trebuie să vorbim despre o abordare individuală pentru fiecare țară în parte. Atât timp, cât o țară realizează reforme și, vorbind despre reforme, Republica Moldova este în topul celor mai reformatoare state incluse în programul parteneriatului estic. În pofida tuturor dificultăților cu care se confruntă această țară, Moldova a realizat reforme foarte frumoase, împreună cu Georgia. Dar în același timp, Georgia, trebuie să menționăm, că se confruntă cu o serie de dificultăți și provocări. Și dacă aceste reforme vor continua, acesta va fi un semnal foarte bun, un semnal care va da speranțe acestei țări, speranțe că țara va încheia în curând un acord de asociere. Că Republica Moldova, dacă va contina aceste reforme, de asemenea va avea și un acord privind liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană. Vor fi semnale pozitive din partea Uniunii Europene.

Și atunci când Uniunea Europeană se va convinge, că aceste reforme într-adevăr continuă și există angajamentul pentru reforme, Uniunea Europeană va fi dispusă să ofere chiar o perspectivă clară de aderare a Republicii Moldova. Eu personal sunt foarte mult în favoarea faptului ca Uniunea Europeană să transmită acest mesaj clar Republicii Moldova și să ofere o perspectivă clară Moldovei de aderare.”

Europa Liberă: V-ați aventura chiar să spuneți un termen?

Markus Meckel: „Nu cred că ar fi posibil ca eu să vă dau un termen pentru acordarea unor astfel de perspective Republicii Moldova, pentru că încă în interiorul Uniunii Europene există anumite obiecții. Inclusiv obiecții, care au fost enunțate și de către cancelarul Germaniei, doamna Merkel. Dar eu cred că mulți din cei din Uniunea Europeană privesc Republica Moldova cu speranță.

Acele reforme pe care le realizează Republica Moldova reprezintă un semnal al schimbărilor, care se produc aici și este un semnal bun și pentru întreaga regiune. Și atât timp, cât Republica Moldova va continua pe calea reformelor, aceste reforme vor fi urmate și de semnale pozitive din partea Uniunii Europene.”