Interviu cu Teodor Baconschi: „Avem același orizont și un obiectiv comun”. Radio Europa Liberă. 30.09.2010.

99

Teodor Baconschi: „România este membră în Uniunea Europeană și actualul Guvern al Republicii Moldova își dorește să aducă țara în Uniunea Europeană atunci când va îndeplini criteriile eventuale de aderare. Prin urmare, avem același orizont și un obiectiv comun. Dacă Republica Moldova se apropie de Uniunea Europeană își poate păstra și neutralitatea, conform Constituției, se poate dezvolta, poate să întărească democrația și să le dea cetățenilor mai multe libertăți și un mai bun mod de a conlucra pentru binele comun. Deci, ăsta e spiritul în care mobilăm noi relația bilaterală. Și ne bazăm pe o tradiție, pe o comunitate de limbă, de cultură, care ne ajută să dialogăm.”

Europa Liberă: Ați vorbit depsre păstrarea neutralității. Chiar să ajute acest statut de neutralitate soluționării conflictului transnistrean? În actualele condiții?

Teodor Baconschi: „Conflictul transnistrean este o anomalie, pe care toată Europa o vede ca atare. E ceva din altă epocă. Trebuie să găsim o soluție pașnică de dialog între Chișinău și Tiraspol. Trebuie ca Moldova să aibă integritate teritorială.”

Europa Liberă: De cine depinde cel mai mult?

Teodor Baconschi: „De Rusia. Bineînțeles. De Ucraina, de asemenea. De Uniunea Europeană, de Statele Unite. E un conflict înghețat, dar care nu trebuie să se dezghețe, ci trebuie să se rezolve.”

Europa Liberă: Bine, dar Rusia, care a fost practic implicată în declanșarea acestui conflict armat de la Nistru, acum ca mediator de fiecare dată, se zice, că ar sfătui Tiraspolul cum să procedeze, numai ca să nu se ajungă la un consens.

Teodor Baconschi: „Tiraspolul nu poate să trăiască izolat. Trebuie să facă parte dintr-un circuit de schimburi economice, să aibă un orizont și populația de acolo. Cred că dacă formatul 5+2 se reiea oficial înainte de summitul OSCE de la Astana e foarte bine. Putem cel puțin să întrezărim o soluție. Și din punctul de vedere al Românie soluția ar fi instalarea acolo a unor forțe mai ales civile de menținere a păcii.”

Europa Liberă: Dar asta numai după ce pleacă forțele armate ruse.