Republica Moldova a semnat 2 acorduri cu UE. Info-Prim Neo. 26.06.2012.

129

Republica Moldova a semnat astăzi, 26 iunie, în cadrul reuniunii oficiale a Consiliului de Cooperare Republica Moldova și Uniunea Europeană de la Bruxelles, Acordul privind Spațiul Aerian Comun între UE și statele sale membre. Tot azi a fost semnat și Acordul între Republica Moldova și UE cu privire la protecția indicațiilor geografice ale produselor agricole și alimentare, transmite Info-Prim Neo cu referire la un comunicat de presă al Guvernului.

Premierul Vlad Filat a declarat că semnarea acordurilor respective marchează finalizarea a două importante procese de negociere pentru Republica Moldova care semnifică începutul cooperării bilaterale cu UE în două domenii importante, având potențialul generării de beneficii pentru cetățenii țării noastre.

Potrivit premierului, semnarea Acordului privind Spațiul Aerian Comun dintre UE și Republica Moldova este importantă pentru companiile aeriene din Moldova care operează curse spre UE, întrucât vor fi eliminate restricțiile privind destinațiile, capacitățile și numărul de frecvențe. Astfel, ele vor obține acces spre o piață cu o populație de circa 500 milioane de locuitori. „Semnarea acestui Acord constituie un element important al integrării Republicii Moldova în piața transportului aerian din UE, preluării înaltelor standarde de securitate și siguranță aeronautică, precum și acceptării liberalizării serviciilor, urmând să se transpună în beneficii nete pentru pasagerii ce călătoresc în și din Republica Moldova”, a menționat premierul.

Referindu-se la Acordul cu privire la protecția indicațiilor geografice ale produselor agricole și alimentare între Republica Moldova și UE, Vlad Filat a declarat că acesta reflectă convergența punctelor de vedere ale Moldovei și Uniunii Europene în privința aspectelor legate de calitate, protecția consumatorilor și proprietatea intelectuală. „Acest Acord vine să contribuie la promovarea și protejarea produselor de calitate, lucru care este benefic nu doar sectorului agricol din Republica Moldova și din UE, dar și consumatorilor. Semnarea și implementarea lui va aduce o contribuție esențială la realizarea prevederilor viitorului Acord de Asociere și a Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător între Republica Moldova-UE”, a remarcat Vlad Filat.

Ministrul afacerilor externe al Danemarcei, Villy Søvndal, a menționat că semnarea acordurilor în cauză reprezintă continuarea cooperării moldo-comunitare în toate domeniile. Totodată, oficialul a apreciat eforturile autorităților Republicii Moldova în vederea avansării în dialogul moldo-comunitar, exprimându-și convingerea că cele două Acorduri semnate astăzi vor aduce beneficii cetățenilor Republicii Moldova și vor impulsiona relațiile bilaterale în domeniile vizate.

La rândul său, vicepreședintele Comisiei Europene, Siim Kallas, a declarat că aderarea Republicii Moldova la spațiul aerian comun al UE va aduce beneficii substanțiale atât pasagerilor care circulă cu transportul aerian, cât și mediului de afaceri, precum și va contribui la dezvoltarea domeniului transportului aerian.

Astăzi, 26 iunie, la Bruxelles, are loc cea de-a 14-a reuniune oficială a Consiliului de Cooperare Republica Moldova și Uniunea Europeană, în cadrul căreia sunt abordate mai multe domenii de cooperare între cele două părți.