În lumina eforturilor constante ale Republicii Moldova de a consolida legăturile sale cu Uniunea Europeană, țara traversează un moment crucial în parcursul său european. În acest context, zeci de localnici ai raionului Dubăsari au avut ocazia să participe la workshop-ul organizat de către Asociația pentru Politica Externă cu sprijinul USAID. În cadrul evenimentului s-au trasat prognozele și oportunitățile integrării țării noastre în spațiul Comunitar UE.

„Asociația pentru Politică Externă este o organizație bine cunoscută care are un rol semnificativ în sprijinirea eforturilor de promovare a dezvoltării pro-europene a Republicii Moldova. De-a lungul anilor de activitate, APE oferă expertiză cetățenilor cu privire la informații și materiale explicative despre Integrarea Europeană. Aceasta indică direcția europeană a dezvoltării și subliniază beneficiile implicate, precum și perspectivele prevăzute. Avem foarte multe așteptări de la o potențială aderare la UE, și astăzi am observat un interes accentuat din partea cetățenilor noștri față de abordarea interesantă a acestor inițiative și a modului în care le vom prezenta și vom continua în viitor. Cu toate acestea, nu este doar o chestiune de așteptări, este de asemenea o preocupare cu privire la potențialul localnicilor, posibilitățile dezvoltării regionale și analiza acesteia în diverse contexte, începând de la elemente socio-culturale și până la aspecte politice la nivel local”, a menționat Natalia Stercul, expert Asociația pentru Politica Externă.

Pe lângă Asociațiile Profesionale, care reprezintă organe consultative și informative, APL-urile cât și comunitățile locale au puterea informală de a susține și colabora la implementarea reformelor necesare în scopul integrării.

„Autoritățile Publice Locale sunt un pilon foarte important în procesul de integrare al Republicii Moldova, chiar în acordul de asociere scrie foarte clar că integrarea societății moldovenești, a statului Republica Moldova în Uniunea Europeană poate avea loc în strânsa cooperare între autoritatea publică centrală cu autoritățile locale. Comunitatea locală are drept scop să contribuie la dezvoltarea localităților Republicii Moldova, de aceea ele au nevoie, autoritățile locale să fie într-o strânsă cooperare cu Guvernul, să participe la acele proiecte de dezvoltare care sunt atât din partea bugetului național cât și din partea partenerilor de dezvoltare, a donatorilor sau a Uniunii Europene. Oricum actuala organizare teritorial-administrativă a Republicii Moldova are anumite limite în acest dialog, APL cer mai multe competențe de la guvernul central, ori modul în care este organizată teritorial administrativ Republica Moldova nu permite acest lucru, de aceea pentru o mai bună cooperare este foarte important o reformă teritorial administrativă profundă, care să permită dezvoltarea regională a R.M”, a precizat Ion Tăbârță, expert Centru de Informare și Documentare NATO.

În agenda discuțiilor a fost pusă și necesitatea informării corespunzătoare a cetățenilor în procesul decizional, în special în contextul unui referendum planificat.

„Informarea este ca și educarea sau este o parte din educare. Un om neinformat ia decizii spontane iraționale și neajustate la realitate. Omul rațional, care gândește rațional și decide rațional el operează cu factualitatea care vine din informație și evident că răspunsul lui pentru sine însuși o să fie pro Europa pentrucă din punct de vedere matematic și rațional el are maxim beneficiu din această integrare. Contribuția UE este imensă, acum nu am cifre la mine, dar fără această contribuție noi foarte clar am simți că ea nu a fost. În schimb, cu prezența ei noi deja ne-am obișnuit, noi ne-am obișnuit că apar drumuri noi, ne-am obișnuit că apare infrastructură, ne-am obișnuit că apar locuri de muncă Toate contribuțiile Europei/Europene duc la creșterea. Nu este așa că ieri a fost un fel, astăzi este categoric diferit. Este o tranziție, și tranziția are și efecte sale în timp. O Moldovă Europeană este o Moldovă în care fiecare tânăr își simte importanța sa, valoarea sa și este sigur că va putea realiza lucruri frumoase. Este o Moldova în care fiecare om este sigur că în familia sa va fi totul bine. Oameni mai corecți, mai onești, mai ordonați în tot ceea ce fac, în tot ceea ce gândesc, în tot ceea ce spun, da este libera exprimare dar totuși sunt și niște responsabilități care noi trebuie să le respectăm. O văd în vis, deodată . Eu personal cred în lucru ăsta și cred că aceasta este unica cale ca Moldova să poată progresa, să poată progresa viața oamenilor de aici de la noi din țară”, susține Mark Mazureanu, expert ASIST Analitycs.

În urma dezbaterilor publice cu experții invitați, participanții au conturat necesitatea unei potențiale aderări și si-au expus viziunile cu privire la tranziția către o țară Europeană.

Realizarea acestui reportaj a fost posibilă datorită suportului generos din partea poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Conținutul acestui reportaj ține de responsabilitatea autorilor opiniilor și nu reflectă în mod necesar viziunea USAID sau a Guvernului Statelor Unite.

Acest video este disponibil și pe pagina Realitatea.md: https://realitatea.md/video-beneficiile-aderarii-republicii-moldova-la-ue-explicate-locuitorilor-din-cosnita-raionul-dubasari/

https://www.facebook.com/realitatea.md/posts/pfbid02LvXHy4BayKqVwVVoz9tFxchcfd9EBTQPfMe86QriX4JsGm4poMz7G7ouwUAYPmggl

https://t.me/realitateamd/46030