Monitorul Reformei Sectorului de Securitate, Buletin informativ trimestrial, nr.2, Octombrie 2017

248

Asociația pentru Politica Externă are onoarea de a prezenta Monitorul Reformei Sectorului de Securitate – un buletin informativ trimestrial, ce are drept scop să monitorizeze procesul de reformă și să sensibilizeze opinia publică în legătură cu evoluțiile produse în domeniul de securitate la nivel național. O nouă fază de reformă a sectorului de securitate a început în anul 2014, fiind dictată de aprofundarea amenințărilor de ordin intern și de deteriorarea mediului regional de securitate. Pentru a monitoriza elaborarea și implementarea strategiilor naționale relevante pentru domeniu, buletinul informativ va utiliza conceptul de „legislative tracking”. Acesta va oferi posibilitatea de a vizualiza progresele reformei pe parcursul întregului ciclul de elaborare a politicilor publice – de la inițierea și până la punerea în aplicare a acestora. De asemenea, Monitorul Reformei Sectorului de Securitate va identifica și va analiza inițiativele legislative și strategiile sectoriale din domeniul securității și al apărării, pentru a ține evidența procesului de reformă și a sensibiliza opinia publică.

Al doilea număr al buletinului examinează relansarea Strategiei Securității Naționale care urmează să fie elaborat de Consiliul Suprem de Securitate. De asemenea în buletin sunt analizate ultimele  evoluții din sectorul de securitate și apărare al Republicii  Moldova precum impactul reformei Guvernului asupra sectorului de securitate, modificările legislative cu privire la încorporarea cetățenilor în serviciul militar, procesul de ratificare al acordului RM-UE privind schimbul și protecția informațiilor clasificate, aprobarea legii privind combaterea terorismului și legii privind regimul armamentului și munițiilor convenționale.

Monitorul Reformei Sectorului de Securitate este realizat în cadrul programului „Think Tank Young Professional Development Program” susținut financiar de „Open Society Initiative for Europe”. Toate opiniile exprimate în Monitor aparțin autorului și nu reprezintă neapărat opiniile „Open Society Initiative for Europe”.

Monitorul-Reformei-Sectorului-de-Securitate-2-October-2017_Final

Extragehttp://www.ape.md/wp-content/uploads/2017/10/Monitorul-Reformei-Sectorului-de-Securitate-2-October-2017_Final.pdf