Workshop APE: „Consolidarea securității naționale a Republicii Moldova în contextul războiului din Ucraina: opțiuni pentru regiunea transnistreană”

Speekeri: Vitalie GUȚU, Irina TABARANU, jurnaliști Zona de Securitate

Moderator: Natalia STERCUL, Asociația pentru Politica Externă

Asociația pentru Politica Externă (APE) a organizat, la 27 octombrie, primul workshop din cadrul proiectului „Consolidarea angajamentului societății civile în protecția securității naționale sub noile amenințări hibride”. Workshop-ului s-a focusat pe tema „Consolidarea securității naționale a Republicii Moldova în contextul războiului din Ucraina: opțiuni pentru regiunea transnistreană”, fiind abordate subiecte ce țin de riscurile de securitate pentru locuitorii ambelor maluri ale Nistrului în contextul intensificării amenințărilor hibride, dialogul dintre Chișinău și Tiraspol în timpul războiului din Ucraina, precum și perspective de menținere a securității naționale și de reintegrare a statului. Printre participanți s-au numărat reprezentanți ai instituțiilor de stat și societății civile.

Participanții la eveniment au atras atenția asupra celor mai presante probleme ce persistă în dialogul dintre Chișinău și Tiraspol, precum și asupra încălcărilor constante a drepturilor cetățenilor moldoveni din regiunea transnistreană. De asemenea, au fost accentuate dificultățile ce reies din lipsa unui spațiu informațional unificat între cele două maluri, iar jurnaliștii au scos în evidență necesitatea participării presei din dreapta Nistrului la ședințele Comisiei Unificate de Control. Participanții au subliniat și importanța elaborării unei strategii privind reintegrarea țării, în special în contextul războiului din țara vecină.

Workshop-ul este organizat în cadrul proiectului „Consolidarea angajamentului societății civile în protecția securității naționale sub noile amenințări hibride” implementat de către APE în parteneriat cu Nord News, Centrul European „Pro-Europa” din Comrat și Zona de Securitate, finanțat printr-un grant al Institutului pentru Raportare despre Război și Pace (IWPR) cu suportul Biroului pentru Afaceri Externe, Commonwealth și Dezvoltare al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (FCDO).